23 Nisan 2024 , Salı
Ana Sayfa / Bölgesel / Cumhuriyet’e operasyon sonrası gazete önünde protestolar…

Cumhuriyet’e operasyon sonrası gazete önünde protestolar…

Cumhuriyet Gazetesi’nin, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun da aralarında bulunduğu, 18 yönetici ve yazarı hakkında gözaltı ve arama kararı çıkarıldı. Operasyona karşı sabah saatlerinden itibaren gazete önünde protestolar düzenleniyor.
Son olarak, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı da olan Cumhuriyet’in danışmanı ve yazarı Kadri Gürsel gözaltına alındı.
Cumhuriyet gazetesi önüImage copyrightRENGİN ARSLAN
Hakkında gözaltı ve arama kararı çıkarılan isimler şöyle: Orhan Erinç, Akın Atalay, Eser Sevinç, Hakan Kara, Hikmet Çetinkaya, Nebil Özgentürk, Musa Kart, Bülent Utku, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Müslüm Özışık, Murat Sabuncu, Bülent Yener, Turhan Günay, Aydın Engin, Kadri Gürsel, Günseli Özaltay.
Murat Sabuncu, Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya gözaltına alınan isimler arasında yer alıyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan operasyonun gerekçesiyle ilgili açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“PKK/KCK ve FETÖ/ PDY terör örgütlerine muzahir olduklarına, 2 Nisan 2013 tarih ve 2013/4 sayılı yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı’mızca ‘FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek ” suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18 Ağustos 2016 soruşturma başlatılmıştır.
Cumhuriyet gazetesi önüImage copyrightAFP
“Soruşturma kapsamında alınan MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alınmış olup soruşturma işyerlerine devam edilmektedir”.
Cumhuriyet gazetesinden açıklama
Cumhuriyet Vakfı adına imtiyaz sahibi Orhan Erinç, operasyon ile ilgili açıklama yaptı.
“İleri sürülen suçlamalara yanıt vermeyi dahi doğru bulmuyoruz, zul sayıyoruz” diyen Orhan Erinç, Cumhuriyet gazetesinin yıllarca Fethullah Gülen yapılanması karşıtı haberler yaptığını hatırlattı. Erinç gazete yönetimine yönelik operasyonu “hukuka aykırı” olarak nitelendirdi.
Operasyonu “Cumhuriyet gazetesinin yayınına son verme girişiminin başlangıcı olarak görüyoruz” diyen Erinç sözlerini, “Gazetemiz demokrasi ve özgürlük mücadelesini sonuna kadar sürdürecektir” şeklinde sürdürdü.
Hükümet’ten ilk açıklamayı ise Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş yaptı. Kurtulmuş, “Bu, tüzel kişiye açılmış bir soruşturmadır. Devam eden bir hukuki süreç var. Hep beraber bu süreci izleyeceğiz” dedi. BBC.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir