18 Nisan 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Bölgesel / CHPLİ KADINLAR BİR ARAYA GELDİ…

CHPLİ KADINLAR BİR ARAYA GELDİ…

“Atatürk, 80 yıl önce kadınlara ışık tuttu”

5 Aralık Kadının Seçme ve Seçilme Hakkı Kazanmasının 80. yıldönümü nedeniyle CHP Adana Kadın Kolları tarafından bir dizi etkinlik düzenlendi. Seyhan Kültür Merkezi’ndeki etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu. CHP’li kadınların davul şovu ayakta alkışlanırken, dilek fenerleri kadınların siyasette ve iş dünyasında yüzde 50 oranında temsil edilmesi için gökyüzüne bırakıldı.
Törende ilk sözü alan CHP Adana İl Başkanı Orhan Sümer, Atatürk’ün 80 yıl önce kadına seçme ve seçilme hakkı tanıdığını ancak 80 yıl boyunca kadın haklarında ilerleme sağlanamadığını söyledi. Kadının günümüzde baskı, şiddet, taciz ve cinayete maruz kalmasının kabul edilemeyeceğini kaydeden Sümer, “Kadınların siyasette, ekonomide, sporda ve kültür sanatta hakkını söke söke alacağına inanıyorum” dedi.

AV. ÇİNKILIÇ ATATÜRK’E TEŞEKKÜR ETTİ
CHP Adana Kadın Kolları Başkanı Av. Rukiye Çinkılıç ise Mustafa Kemal Atatürk’ün 80 yıl önce kadınların mecliste temsil edilmesine olanak tanıdığını ancak aradan geçen 80 yıla rağmen bugünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde toplam 80 kadın milletvekili olmadığına vurgu yaptı. Atatürk’ün 1934 yılında günümüze ışık tuttuğunu ancak bugünkü iktidarın kadınları ötekileştiren bir tavır takındığını dile getiren Av. Çinkılıç, “Türkiye’de kadın milletvekili oranı yüzde 14 düzeyinde. Dünyada geri kalmış olarak lanse ettiğimiz birçok ülkede bu oran yüzde 40’ların üzerinde. 80 yılda meclisin 80 kadın milletvekili ile temsil edilmesini sağlayamamışız. Bugünkü yöneticilerin yapamadığını Atatürk 80 yıl önce yapmıştır. Atatürk’e kadınlar olarak ne kadar teşekkür etsek azdır. Bugünkü mecliste 78 kadın var ve sadece bir kadın bakan mevcut. Eşitliğe inanan siyasileri iktidara taşımalıyız. Mecliste yüzde 50 oranında temsil edilmeliyiz” diye konuştu.
80 yılda siyasette kadın sürecini içeren sunum gerçekleştiren Av. Çinkılıç, Adana’da kadın-erkek toplam 70 kişiyle yaptıkları röportajda 67 kişinin kadının milletvekili ve belediye başkanı olmasını istediğine işaret etti.
CHP üyesi Ayşe Palo ise kimsesizlerin kimsesi Cumhuriyet’in en çok kadınların hakkı olduğunu vurguladı. Palo, “Bizi başkalaştırmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından CHP’li kadınlar davul şov yaptı. Katılımcılara mor karanfil hediye edilirken, kadınlar dilek fenerlerini ‘eşit temsil’ için gökyüzüne bıraktı. Birçok sivil toplum örgüt başkanı, partililer ve davetlinin katıldığı etkinliğin son bölümünde kokteyl düzenlendi.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir