28 Mart 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Bölgesel / CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen’den 5 Aralık açıklaması…

CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen’den 5 Aralık açıklaması…

CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan TÜRKMEN, “5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin” yıldönümü dolayısıyla Meclis kürsüsünden önemli mesajlar verdi.

Genç Türkiye Cumhuriyetinde, henüz hiçbir parti yokken, 1923 yılında, kadınlar tarafından kurulun Kadın Halk Fırkasının yasalar cevaz vermediğinden kapatılmasına rağmen, 1923 yılında yapılan seçimde Konya, Malatya, İstanbul, Diyarbakır gibi illerde kadın aday olmadığı halde halkın kadınlara oy verdiğine değinen Elif Doğan TÜRKMEN, kadınların 1934’e kadar süren mücadelesinin nihayetinde 5 Aralık 1934 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, Anayasa ve Seçim Kanununda yaptığı değişiklik ile Türkiye’de kadınlara, birçok Avrupa ülkesinden önce, seçme ve seçilme hakkı verdiğini belirtti.

Kadınlara bu hakların 1934 yılında tanınmasına rağmen, erkek egemen siyasi baskılar sebebiyle, geçen 83 yılda kadınların “hak ve özgürlükler” anlamında bir yol kat edemediğini, kadınların hak ve özgürlük mücadelesinin hala devam ettiğini belirten Elif Doğan TÜRKMEN, bugün, dünyada yüzde 22 olan kadın milletvekili oranının Türkiye’de14,5’da kalmasının içler acısı bir durum olduğunu söyledi.

Ülkemizde 81 ilden 43’ünde kadın milletvekili olmadığını, 81 belediyeden 77’sinde, 919 ilçe belediyesinden 886’sında kadın belediye başkanı olmadığını kaydeden TÜRKMEN, siyasetteki bu kötü tablonun kadın istihdamında da çok farklı olmadığını belirtti.

OECD ülkelerinde yüzde 58 olan kadın istihdamının ülkemizde yüzde 28 olmasının da hükümetin yanlış politikaları sonucu oluştuğuna dikkat çeken Elif Doğan TÜRKMEN, “hükümetin kadın istihdamı artsın diye 2010 yılında çıkardığı genelgedeki “eşit işe eşit ücret” hükmünü kaldırması, kreş ve benzeri çalışmalarla ilgili denetim hükmünden vazgeçmesi, kadın istihdamına dönük politikalardan vazgeçmesinin en önemli örneğidir” dedi.

TÜRKMEN sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu iktidar döneminde fuhuş yüzde 790 artmış, çocuk ve kadın istismarı yüzde 434 artmış, kadın cinayeti yüzde 1.400 artmış.

Adalet ve Kalkınma Partisinin Meclis Grubu, çocuk istismarına meşruiyet kazandırmak adına bu Meclise yasa teklifi getiriyor ve tecavüzde rızanın kalkması için, haksız tahriklerin kalkması için diğer parti gruplarının Meclise getirdikleri kanun tekliflerinin ise önünde engel oluyor.

Hükümete sesleniyorum: Ülkenin bu gününü kurtarmaktan vazgeçin, YARINLAR DA BİZİM”

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Adana’da parkta kadının düğün takıları çalındı…

Olay, 25 Mart günü Sarıçam ilçesine bağlı Orhangazi Mahallesi’ndeki çocuk parkında meydana geldi. İddiaya göre, Nur …

Adana’da çikolata yağı yüklü tırda çıkan yangın söndürüldü

Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu Ceyhan batı gişelerinde, sürücüsünün kimliği öğrenilemeyen 33 ALS 668 plakalı tır seyir halindeyken alev aldı.İhbar …

“Çocuklarıma Da Bu İşi Yaptıracağım”

Adana’nın merkez ilçelerindeki neredeyse tüm trafik ışıklarında sürücülere zor anlar yaşatan gençler, otomobilin camını sildirmeyen …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir