25 Nisan 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Bölgesel / Ceyhan Limanları İskenderun’amı Devrediliyor?

Ceyhan Limanları İskenderun’amı Devrediliyor?

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili, TBMM KİT Komisyonu Üyesi İbrahim Özdiş, bir türlü çözüme kavuşturulamayan Ceyhan ile Erzin arasındaki arazi devrini Mart ayında verdiği soru önergesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanı’na sormuştu.
8 Nisan 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan kararla bu sefer de Botaş Ceyhan Liman Başkanlığı sınırları içerisinde bulunan şirketlerin iskelelerinin İskenderun Liman Başkanlığı sınırlarına dahil edilmesini Başbakan Binali Yıldırım’a soran Özdiş ‘Ceyhan sahipsiz mi sanılıyor’ diye sordu.

CEYHAN’IN VARLIKLARI GASP EDİLİYOR
Başbakan Binali Yıldırım’a verdiği soru önergesinde konunun Adana ve Ceyhanlıları tedirgin ettiğine değinen Özdiş, “Adana ilinin Ceyhan ilçesine ait 9 bin dekar arazinin sınır ihtilafı sonucu ve Hatay ilinin Erzin ilçesi kayıtlarına geçirilmesi konusu basında ve kamuoyunda sıkça konuşulmuş, Ceyhan lehine olan müfettiş raporlarına rağmen durum henüz düzeltilmemiştir. Aynı konuya devamla 8 Nisan 2017 tarihli 30032 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Limanlar Yönetmeliğinde Ceyhan sınırları içerisinde bulunan çeşitli iskeleler de Hatay’ın İskenderun ilçesine devredilmiştir.” Dedi.
ADANA VE CEYHAN EKONOMİSİ KAN KAYBEDİYOR
2013 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ceyhan Türkiye’nin enerji bölgesi olacaktır” demesini hatırlatarak “İşsizlik ve yoksullukta 81 il içerisinde en üst sıralarda bulunan Adana yaşadığı işsizlik sarmalından bu ve bu gibi kararlar sonucunda nasıl kurtulacaktır” diye sordu.
CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş soru önergesinin devamında “Söz konusu karar öncesi Ceyhan Liman Sahası içerisinde yer alan Aygaz, İbre Gaz, Delta Rubis, Pet Gaz, Sönmez Çimento ve Toroslar Tarım gibi köklü ve büyük firmaların iskeleleri İskenderun Liman Başkanlığına devredilmiştir. Yaşanan bu gelişmeler başta Ceyhan Ticaret Odası olmak üzere ilgili tüm odalar, Ceyhanlılar ve tüm Adanalıları tedirgin etmiştir” diyerek Başbakan Binali Yıldırım’a konuyla ilgili şu soruları yöneltti:
“1-8 Nisan 2017 tarihli söz konusu karar hangi gerekçeyle ve hangi kanunlara dayanarak alınmıştır?
2-Kararın alınması sürecinde Ceyhan ve Adana’da ilgili oda ve yetkililerle görüşülüp fikir alış-verişinde bulunulmuş mudur?
3-Söz konusu olayın Ceyhan ekonomisini nasıl etkileyeceğine dair herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?
4-6 Eylül 2013 tarihinde dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ceyhan Türkiye’nin enerji bölgesi olacak” dediği ve yıllardır gündemde olan ancak bir türlü bitirilemeyen ‘Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi’ ne olacaktır? İlerleyen günlerde o da mı Hatay’a devredilecektir?
5-İşsizlik ve yoksullukta 81 il içerisinde en üst sıralarda bulunan Adana bu ve bu gibi kararlar sonucunda yaşadığı işsizlik sarmalından nasıl kurtulacaktır?
6-Başta Ceyhan ilçesi olmak üzere Adana çeşitli siyasi sebeplerle cezalandırılmakta mıdır?
7-Ceyhan – Erzin arasındaki sınır ihtilafi konusu ve son olarak yukarıda bahsedilen liman konuları hakkında düzeltme yapılacak mıdır? Ceyhan gasp edilen topraklarını ve limanlarını geri alacak mıdır?

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir