20 Nisan 2024 , Cumartesi
Ana Sayfa / Bölgesel / BTÜ’de Kadınlar Günü Etkinliği…

BTÜ’de Kadınlar Günü Etkinliği…

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (Adana BTÜ), Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar günü programı düzenlendi.

Adana BTÜ Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Tokgöz, Üniversite üst yönetimi, Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Dilek Penpece Demirer, üniversite personeli ve öğrencileri katıldı.

Çukurova Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç, Doç. Dr. Müge Kantar Davran ve Doç. Dr. Deniz Ünal’ın konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte, 8 Mart’ın anlam ve önemi, tarihsel süreci, Türkiye’de kadının mevcut durumu, medyada kadın ve toplumsal cinsiyet konuları ele alındı.

Doç. Dr. Müge Kantar Davran, 8 Mart’ın eğlence şeklinde düzenlenen bir etkinlik amacı taşımadığını, ayrıca sadece çiçek vererek, basite indirgenecek bir kutlama günü olmadığını vurguladı. Davran, 8 Mart 1857’de Amerika’da 129 kadın işçinin ölümüyle sonuçlanan olayların ardından Kadınlar Günü olarak anıldığını, ülkemizde de bu günün sembolik olmaktan öteye gidemediğini belirtti. 8 Mart’ın amacının daha iyi çalışma koşulları ve özlük hakları elde etmek olduğunu ifade eden Davran, ataerkil yapıya ve toplumsal cinsiyet rollerine bağlı olarak kadınların karşı karşıya kaldığı sorunlara da değindi. Kadınların üreme sağlığı hizmetlerine, eğitim olanaklarına, kamu hizmetlerine, üretici kaynaklara, mülkiyet sahipliğine yeteri kadar erişemediklerini anlattı.

“Medyanın dönüştürücü gücü doğru kullanılmalı”

Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç gerçekleştirdiği sunumda, şiddet içeren haberlerin hemen hepsinde kadının başrolde olduğunu vurgularken, medyadaki cinsiyetçi dilin bireyleri etkilediğini belirtti. Kadın ve erkeğin, bu dünyada eşit bir şekilde yaşayabilmesi için, medya iletilerinin çok önemli olduğunun altını çizen Ergeç, daha duyarlı bir habercilikle, kadını suçlu bir magazin unsuru göstermeyerek, şiddet haberlerinde yayın standartlarını belirleyerek, bazı yanlışların düzeltilebileceğini vurguladı. Ergeç, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için medyanın dönüştürücü gücünün mutlaka doğru bir şekilde kullanılmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

“Cinsiyet biyolojik özellikten başka bir şey değildir”

Doç. Dr. Deniz Ünal, “Emeğin Cinsiyeti Olur mu?” başlıklı sunumunda, cinsiyetin biyolojik bir özellikten başka bir şey olmadığına değindi. Ünal, toplumun bu biyolojik özellik üzerine kendi istediği eksende, kendi istediği şekilde yasaklar, yaptırımlar, kurallar koyarak yeni bir cinsiyet kavramı ortaya çıkardığını belirtti. Bu cinsiyet kavramının adının da toplumsal cinsiyet olarak karşımıza çıktığını açıklayan Ünal, toplumsal cinsiyetin referansını biyolojik cinsiyetten aldığını, toplum tarafından üzerine istenilen yaptırımların konulabildiğini ve toplumdan topluma, inanç sisteminden inanç sistemine, geleneklere göre de evrilerek başımıza bela olmaya devam ettiğini belirten Ünal, bunun sonucu olarak da kadına yönelik her türlü adaletsizliğin ortaya çıktığını ifade etti.

“Kadın temalı müzik dinletisi gerçekleşti”

Programın son bölümünde, Adana BTÜ Müzik Topluluğu tarafından, günün anlam ve önemine uygun olarak kadın temalı müzik dinletisi gerçekleştirildi. Katılımcıların keyifle dinlediği müzik dinletisi büyük beğeni aldı. Programın sonunda Adana BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Tokgöz, konuşmacılara değerli katkılarından dolayı çiçek takdim etti.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir