25 Nisan 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Bölgesel / Boydak Kazıları Yerinde İzledi…

Boydak Kazıları Yerinde İzledi…

Ceyhan Belediye Başkan Vekili Ali Alper Boydak, Tatarlı Mahallesi’ndeki kazı çalışmalarını inceledi. ÇÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tatarlı Höyük Kazısı Başkanı Yrd. Doç. Serdar Girginer’den çalışmalar hakkında bilgi aldı

Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer, yaklaşık 2 kilometrekarelik alanı kaplayan höyüğün altındaki tarihin ortaya çıkartılması için bu yıl yapılacak olan kazılarda yukarı ve aşağı kent olarak adlandırdıkları, iki kenti gün ışığına çıkarmaya çalıştıklarını ifade etti.

Girginer, Tatarlı Höyüğü’ndeki 3 bin 500 yıllık Kizzuwatna Uygarlığı’nın izini sürmek ve tarihi kalıntıları gün ışığına kavuşturmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çukurova Üniversitesi ve Ceyhan Belediyesi’nin katkıları ile sürdürülen kazılarda ortaya çıkarılan anıtın ‘A Yapısı’, ‘Taş Döşemeli Şehre Giriş Bölümü’ ve ‘Sur Yapısını’ incelediğini belirtti.

Girginer, buluntular içindeki molar diş (azı dişi) hakkında yapılan tür tayininde dişin, bugün yaşayan iki filden biri olan Asya filine ait olduğunun görüldüğünü ifade ederek “Dişin aşınma durumu göz önüne alındığında yetişkin bir bireye ait olduğu tespit edildi. Diğer buluntunun da yapılan çalışmalar sonucunda ön ayak tarak kemiğine ait parça olduğu belirlendi. Kemiğin kaynaşma yüzeyinin kapanmamış olmasından dolayı da bunun genç bir Asya filine ait olduğu değerlendirilmiştir. Buluntularımızın birinin yamaç açmalarından, diğerinin de kesit temizliğinden ele geçtiği de göz önüne alındığında fillerimizin Hititler dönemi ile Geç Hitit dönemi arasındaki zaman dilimine tarihlenebileceğini ve bu dönemde Tatarlı Höyük’te fillerin yaşamış olduğunu düşünmekteyiz.”dedi.

Belediye Başkan vekili Boydak ise Ceyhan’ın tarihi zenginliğinin ve kültür mirasının gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılmasının önemine değinerek, kazı çalışmalarının bu açıdan önem arz ettiğini ifade etti.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir