16 Nisan 2024 , Salı
Ana Sayfa / Bölgesel / Avukatlardan ücretli otopark tepkisi…

Avukatlardan ücretli otopark tepkisi…

Adana avukatlar, Yeni Adana Adliyesi önünde bulunan alana yapılan otoparkın ücretli olmasına tepki gösterdi. Öğle saatlerinde Adliye binası önünde bulunan otoparkın içerisinde bir araya gelen Adana Barosu üyesi avukatlar, yağmur altında yürüyüş düzenledi.

Kısa süreli yürüyüşün ardından Adana Barosu Başkanı Başkanı Avukat Semih Gökayaz açıklama yaptı. Gökayaz, Adalet Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasındaki 04.10.2013 tarihli protokol ileri sürülerek otoparkın rayiç piyasa fiyatı üzerinden ihale yoluyla baromuza kiralanmak istendiğini savundu. Baro olarak bunu kabul etmediklerini anlatan Gökayaz, daha sonra ise bakanlığın, İş Yurtları Kurumu eliyle otoparkı işleteceği, aralarında Adana Adliyesi’nin de bulunduğu ülke çapında 19 adliyede yer alan otoparklarla ilgili belirlenen ücret tarifesi Baromuza 25.02.2022 tarihinde tebliğ edildiğini dile getirdi.

Yeni Adana Adliyesi yerleşkesindeki açık ve kapalı 1.500’den fazla araç kapasiteli otopark alanında 300 araçlık kısmın ücretsiz tahsisinin avukatlara çok görüldüğünü öne süren Gökayaz, “Oysa ki, Avukatlık Kanunu’nun 50. Maddesine göre, idarenin, avukatlara ve barolara adliye binalarında yeteri kadar yer tahsis etme yükümlüğü vardır. Avukatlık Kanunu sadece avukatları bağlayan yasal metinler olmayıp, herkesi bağlamaktadır. Adana Barosu olarak bir yılı aşkın süredir başta Adalet Bakanı olmak üzere bakanlığın tüm yetkilileri ile konu hakkında görüşülmüş olmasına rağmen bakanlığın, otopark yerinin sadece avukatlara ücretli olması yönündeki ısrarlı tutumu devam etmektedir” dedi.

Bakan değişmesinin ardından böyle bir talimatın verildiğini aktaran Gökayaz, “Söz konusu 300 araçlık otopark alanı için önce protokol imzalanmış, protokolün imzalamasının ardından Adalet Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasındaki 04.10.2013 tarihli protokol ileri sürülerek bu yerler rayiç piyasa fiyatı üzerinden ihale yoluyla baromuza kiralanmak istenmiştir. Önceki Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül’ün görevde bulunduğu 24.12.2021 tarihinde, baromuzu ziyareti sırasında otopark sorunu kendisine aktarılmış, Bakan, beraberinde bulunan bakan yardımcısı ve diğer yetkililere kapalı otoparkın önemli bir kısmının avukatlara ücretsiz kullandırılması talimatını vermiştir. Otopark sorunu Adalet Bakanı düzeyinde dile getirilmiş ve çözümü sağlanmış olmasına karşın, bakan değişikliği sonrası talimatların uygulanmadığı görülmüştür” şeklinde konuştu.

Uygulamadan vazgeçilmesini isteyen Gökayaz, “Yargının vazgeçilmez unsuru olan avukatların görevlerini ifa etmek için adliye binasına gelmelerini bir kazanç kapısı olarak gören anlayışı kabul etmiyoruz. Adliye binaları kamunundur. Avukat yurttaşın sesidir. Yurttaşa ait olan bir kamusal alanda yurttaşın vekilinden para talep edilmesi asla kabul edilemez. Yeni Adliye Binasında hakim, savcı ve adliye personeli için hak görülen bir konu, avukatlar için ise ticari işe dönüştürülmüştür. Bu uygulama ile avukat, kendi evinde ötekileştirilmiş, mesleki faaliyeti ve hak arama mücadelesi zorlaştırılmaya çalışılmıştır. Bu dayatmayı kabul etmiyoruz. Bu sürece dair ilk eylemimiz. Bu uygulamadan vazgeçilmediği takdirde önümüzdeki günlerde daha farklı eylemler yapacağız. Bu yoldan dönmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir