29 Mart 2024 , Cuma
Ana Sayfa / Bölgesel / ATO’dan Sağlıkta şiddet yasası talebi…

ATO’dan Sağlıkta şiddet yasası talebi…

Şiddetin politik ve toplumsal bir olgu olduğunu söyleyen Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, yaptığı yazılı açıklamada “Dr. Ersin Arslan şahsında kaybettiğimiz arkadaşlarımızı saygı ve minnetle andığımız bu günde iktidarı, sağlıkta şiddeti kışkırtacak, koruyacak söylem ve politikalardan vazgeçmeye ve etkin bir ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ çıkarmak için TTB’nin talep ve önerilerini dinlemeye davet ediyoruz” dedi.
ŞİDDETİ ÖNLEYİCİ UYARI VE ÖNERİLERİMİZE MAALESEF KULAK TIKANDI
17 Nisan 2012 yılında Dr. Ersin Arslan bir hasta yakınının saldırısı sonrası hayatını kaybetmesi üzerine Türk Tabipler Birliği tarafından 17 Nisan’ın “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” ilan edildiğini hatırlatan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Dr. Ersin Arslan’ın ameliyattan çıkıp servisine gittiği sırada öldürülmesinin ardından dokuz yıl geçti. O günden beri yaptığımız tüm uyarılara ve önerilere maalesef kulak tıkandı. Bizler görevimiz başında sözlü ve fiili şiddet görmeye devam ettik. Her gün işimize giderken çocuklarımızla, ailemizle, sevdiklerimizle sessizce vedalaştık çünkü sağlıkta şiddet nedeniyle sevdiklerimizi son kez görüyor olabilirdik. Bu nedenle bugün, sağlık ortamı da tıpkı kadına, insanların birbirlerine ve hayvanlara uygulamaya devam ettiği şiddet gibi bir çıkmaz halini almıştır.”
HİÇBİR SAĞLIKÇIYI KAYBETMEYE TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI
Covid-19 sürecinin yönetilememesi, salgın yerine algı yönetilmesi ise sağlık alanının durumunu şiddet de dahil olmak üzere daha da kötüleştirdiği vurgulanan Başkan Uzm. Dr. Menteş, “Geldiğimiz noktada meslektaşlarımızı hem pandemi koşulları hem de giderek artan şiddet ortamında kaybediyoruz ve artık hiçbir arkadaşımızı kaybetmeye tahammülümüz kalmadığını açıkça söylüyoruz. Sadece fiziksel şiddet değil, psikolojik şiddet, sözel şiddet artarak devam etmektedir. Daha birkaç gün önce Osmaniye’de bir kamu görevlisinin, bir Cumhuriyet Savcısının, kurallara uymadan keyfi taleplerini yerine getirmediği için bir meslektaşımızın ters kelepçeyle gözaltına alınmak istenmesi, karakola ifadeye götürülmesi, her gün yaşadığımız şiddetin sadece bir örneğidir. Kamu gücünü kişisel hırsları için hoyratça kullanılması ve bu şekilde suç işlenmesi bizleri derinden üzmüştür. Bizler her türlü şiddete sıfır tölerans noktasında olduğunumuzu belirtiyor ve her koşulda meslektaşımızın yanında olduğumuzu belirtiyoruz”

ETKİN BİR ‘SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI’NA İHTİYAÇ VAR

Başkan Uzm. Dr. Menteş, “Şiddet ortamınına daha fazla canımızı feda etmemek için daha etkin bir sağlıkta şiddet yasasına ihtiyacımız olduğu, çıkarılan ciddiyetten uzak, dostlar alışverişte görsün tarzı kanunun bu şiddeti önlemediği, tam tersi şiddet uygulayanları cesaretlendirmektedir. Meclisten geçen sağlıkta şiddet yasası etkisizdir ve taleplerimizi karşılamamaktadır. Her türlü şiddete maruz kalan meslektaşlarımız ve tüm sağlık çalışanlarının can güvenliğini korumak amacıyla oluşturulacak yasanın tarafı olduğumuzu ve yasa yapım sürecinde taleplerimizin alınması gerektiğini düşünmekteyiz. Covid-19 sürecinde sağlık emekçilerine dönük daha da yoğunlaşan, kanıksanan ve meşrulaştırılan fiziksel, sözel ve psikolojik şiddete hep birlikte ve en gür sesimizle karşı çıktığımızı belirtiyoruz. Dr. Ersin Arslan şahsında kaybettiğimiz arkadaşlarımızı saygı ve minnetle andığımız bu günde iktidarı, sağlıkta şiddeti kışkırtacak, koruyacak söylem ve politikalardan vazgeçmeye ve etkin bir sağlıkta şiddet yasası çıkarmak için TTB’nin talep ve önerilerini dinlemeye davet ediyoruz” dedi.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Adana’da parkta kadının düğün takıları çalındı…

Olay, 25 Mart günü Sarıçam ilçesine bağlı Orhangazi Mahallesi’ndeki çocuk parkında meydana geldi. İddiaya göre, Nur …

Adana’da çikolata yağı yüklü tırda çıkan yangın söndürüldü

Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu Ceyhan batı gişelerinde, sürücüsünün kimliği öğrenilemeyen 33 ALS 668 plakalı tır seyir halindeyken alev aldı.İhbar …

“Çocuklarıma Da Bu İşi Yaptıracağım”

Adana’nın merkez ilçelerindeki neredeyse tüm trafik ışıklarında sürücülere zor anlar yaşatan gençler, otomobilin camını sildirmeyen …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir