25 Nisan 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Bilim-Teknik / Arılar tarım ilaçlarının tiryakisi oldu…

Arılar tarım ilaçlarının tiryakisi oldu…

İngiltere’deki Newcastle Üniversitesi’nden bilim insanları, arıların, tıpkı sigara tiryakilerinin bağımlılığı gibi, nikotin benzeri kimyasal maddelerden “etkilenebildiğini” belirledi.
Yapılan deneyler, arıların kimyasal maddeleri çekici bulması yüzünden zararlı miktarlarda zirai ilaca maruz kalıp kalmayacağı sorusunu gündeme getirdi.
Laboratuvar ortamında bal arılarının ve yaban arılarının, işlemden geçirilmemiş besinlerle, neonicotinoidli besinlere tepkisi denendi.
Üç neonicotinoid böcek ilacından ikisi eklenmiş olan şeker solüsyonunu arıların çekici bulduğu ve bu besinlerin “doğrudan beyni hedef alan uyuşturucu etkisi gösterdiği” görüldü.
Araştırmaya öncülük eden Prof. Geraldine Wright, “Arılar, besinlerindeki neonicotinoidlerin tadını alamıyor, dolayısıyla da bu böcek ilaçlarından uzak durmuyorlar. Bu da arıları, ilaçlı bitki özüyle beslenip zehirlenme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Bundan da kötüsü, arıların zirai ilaçlı besinleri tercih etmesi. Neonicotinoidler, tıpkı nikotinin insan beyninde yaptığı etkiyi yaratıyor arıların beyinlerinde.” dedi.
2013 yılında Avrupa Birliği, arılar üzerindeki etkileri yüzünden çiçek açan bitkiler üzerinde 3 tür neonicotinoid ilaç kullanılmasını iki yıl süreyle yasaklamıştı.BBC

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

36 Ay Ücretsiz Teknoloji Eğitimleri Verilecek…

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, yetenekli gençlerin ve her yaş grubundan insanların teknoloji geliştirme süreçlerine katılımlarını …

Adana’da Temizlenen Kanallar Tekrar Kirletildi…

Kent merkezinin güney ve kuzey bölgelerindeki mahallelerden geçip Çukurova’nın 2 milyon dekar tarım arazisine can veren …

Adana’da Yaklaşan Tehlike!

  Yağışların olmadığı kentte barajlarda da suların çekilmeye başladığı görüldü. Dron ile çekilen görüntüler de …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir