28 Mart 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Bölgesel / “Aleviler bu ülkenin kurucu değerleridir”…

“Aleviler bu ülkenin kurucu değerleridir”…

Hacı Bektasi Veli Kultur Dernegi tarafından düzenlenen Hızır Ceminde bir araya gelen canlar,günün mana ve önemi hakkında bilgilendirilerek,birlikte cem oldular. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Aleviler bu ülkenin kurucu değerleridir. Atatürk unsurlarıdır” dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro salonunda düzenlenen Hızır Cemine başlamadan önce konuşan Dernek Başkanı Kemal Çelik, “Hoşgörüyü egemen kılan,insanı merkeze koyan,yüce bir dinin inanç ögretinin mensuplarıyız. Bu bakımdan biz bu ülkede misafir değil,yerliyiz,kadir topluluklarız ve inancımızla duruşumuzla bu ülkenin birliğine dirliğine ve beraberliğine kardeşliğine hizmet eden bir kesimiz. ‘Biz bu ülkede eşit yurttaş olmak istiyoruz’. Ülkemizde yaşayan Aleviler,daha önceleri dağınık bir şekilde,baskı altında yaşamaktaydı.Aleviler 30 yıldan beri örgütlenme yapısı içerisine girerek bu günlere geldiler.Aleviler olarak,tüm inançlara saygılıyız.Herkes inancını özgürce yaşamalıdır.Biz bunları savunur’ken,başkalarının’da bizim inancımıza saygı göstermesi gerekir.Bizi yok saymaya çalışan anlaşayışları kınıyoruz. Alevilerin ibadethaneleri cemevleridir. Cem evlerimizin oluşmasına olanak tanımıyorlar. Cem evleri yasal statüye kavuşturulmalıdır.Cemlerimizi olanaklarımız ölçüsünde dernek binalarında veya görüldüğü üzere Adana Büyükşehir belediyesine ait bir tiyatro salonunda yapmaktayız.Cem evlerinin oluşabilmesi için yer ve olanaklar tanınmalıdır” dedi.

Hızır Cemi etkiniliğine katılan Adana Büyükşehir Belediye başkanı Hüseyin Sözlü ise, “Aleviler bu ülkenin kurucu değerleridir.Atatürkcü unsurlarıdır.Alevi kardeşlerimizi yok sayma gibi bir lüksün olamayacağını belirterek,cem evleri konusunda imkanlar doğrultusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ceyhan ilçemizde,Yüregir’de cem evi hizmetleri için bir kültür evi oluşturmaya çalıştık.Bunu Seyhan ilçemizde’de eski ekmek fabrikasının olduğu alana da bir kültür evi oluşturarak,cem evi için hizmet verilecektir” diye konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra,Hızır cemini yürüten Adıyamandan gelen Garip Dede’nin gülbenk ve duazlarıyla cem başladı.Bir şuh içerisinde gerçekleştirilen Hızır ceminde deyiş duaz ve mesireler okundu,semahlar dönüldü.Hızır cemi ibadet tamamlandıktan sonra,çıkışta lokmalar dağıtılarak etkinlik tamamlandı.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Adana’da çikolata yağı yüklü tırda çıkan yangın söndürüldü

Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu Ceyhan batı gişelerinde, sürücüsünün kimliği öğrenilemeyen 33 ALS 668 plakalı tır seyir halindeyken alev aldı.İhbar …

“Çocuklarıma Da Bu İşi Yaptıracağım”

Adana’nın merkez ilçelerindeki neredeyse tüm trafik ışıklarında sürücülere zor anlar yaşatan gençler, otomobilin camını sildirmeyen …

ÇGC Kupalı At Koşusu Bugün Koşulacak…

1400 kumda 58 kilo 3 yaşlı İngiliz atlarının katılacağı koşuda birincilik ödülü 440 Bin Tl. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir