25 Nisan 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Bölgesel / ADD’den “Medeni kanun” konferansı…

ADD’den “Medeni kanun” konferansı…

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şubesi, Türk Medeni kanununun Kabul edilişinin 92. yılı nedeniyle Adana Barosu Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Avukat İlknur Önal’ın katıldığı konferans düzenledi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şube binasındaki konferansa, ADD üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Konferans öncesi açış konuşması yapan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker, 17 Şubat 1926’da kabul edilen Medeni Kanunun, Hukuk Devrimi’ni yeni bir aşamaya ulaştırdığını anlattı. Eker “Aileyi güçlendirme, çocuk ve yetimleri koruma ya, kadın haklarını gözetme gibi; Türklerin önem verdiği özelliklere sahip bu önemli girişim, çağdaşlığa yönelen devrimci bir atılımdı” dedi.

EKER “2 YIL HAZIRLIK SÜRECİ OLAN KANUN, AVRUPA’NIN EN YENİ MEDENİ KANUNU OLDU”

Medeni Kanunun, kabul edildiği 17 Şubat 1926’ya dek, yaklaşık iki yıllık bir hazırlık dönemi geçirdiğini hatırlatan ADD Adana Şube Başkanı Eker şöyle konuştu;

” 17 Aralık 1924’te kurulan ve hukukçulardan oluşan bir Ana Kurul ile 46 kişilik bir Yardımcı Kurul, 14 ay boyunca çalıştı.2 Ticaret hukuku Fransa, ceza hukuku İtalya, medeni hukuk İsviçre, borçlar ve icra hukuku Almanya ve İsviçre yasalarından yararlanılarak hazırlandı.

Küçük değişikliklerle Türkiye’ye uyarlanan yasa, Avrupa’nın en yeni medeni hukukuydu ve İsviçre’de 1912’de uygulamaya sokulmuştu. Kadın-erkek eşitliğini sağlayan, resmi nikahı zorunlu hale getiren, küçük yaşta evlilik ve çokeşliliği yasaklayan, kadına çalışma hakkı tanıyan, tanıklık ve miras konularındaki kadın-erkek farkına son veren ve Patrikhane’nin din dışındaki yetkilerini kaldıran bir yasaydı.

“MEDENİ KANUN DİN VE DEVLET İŞLERİNİ AYIRDI”

Medeni Kanun, din ve devlet işlerini birbirinden ayıran, Türkiye’nin hukukî yapısını bu amaç üzerine oturtan, önemli yasalardan biridir. “Yeni devlet yapısının laik niteliği”, hiçbir başka kanun gerekçesinde “bu denli açık ve kesin” ifade edilmemiştir. Yasa tasarısını kabul edip Meclis Genel Kurulu’na gönderen Adalet Komisyonu’nun başında, dönemin din bilginlerinden eski Şer’iye Vekili Hoca Mustafa Fevzi Efendi bulunuyordu ve tasarıya o da olumlu oy vermişti.

“MEDENİ KANUN SALTANATTAN SONRA YENİLEŞME SÜRECİNİ BAŞLATTI”

Medeni Kanun, Saltanatın kaldırılmasıyla başlayan yenileşme süreci; Hilafetin, Şer’iye ve Evkaf Vekaleti’nin kaldırılması, eğitim birliğinin sağlanması ve kıyafet değişimi gibi birçok aşamayı geçtikten sonra, hukuksal yenileşmeyle laiklik hedefine yönelmişti. Bu süreç, aynı zamanda bir uluslaşma süreciydi. Din, dil, mezhep ve etnik köken ayrılıklarının kaldırılarak, herkesin eşit olarak yararlandığı yurttaşlık haklarının geliştirilmesi, ulusal varlığı kültür birliği temelinde birleştiriyor ve ulus kavramı güçleniyordu”

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir