28 Mart 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Çevre / 2015’te BBC’nin ilham veren 100 kadın listesi

2015’te BBC’nin ilham veren 100 kadın listesi

BBC dünyanın dört bir yanında 2015 yılında hayatları ve çalışmalarıyla çevrelerine ilham veren 100 kadınını seçti.
Üçüncü yılına giren 100 Kadın projesi BBC’nin bütün dünyaya yaptığı televizyon, radyo ve internet yayınlarında kadınların daha iyi temsil edilmesini hedefliyor.
İki hafta sürecek sezon boyunca sizlere dünyanın dört bir yanından düşündürücü, heyecan verici hikayeler aktarmaya çalışacağız
Bu sezonun bir parçası olan 100 Kadın listesinde bu yıl savaşın sürdüğü cephelerde hemşirelik yapanlar, toplumlarındaki sorun ve beklentileri belgeleyen genç film yapımcıları, girişimciler, iş kadınları, bilim, siyaset, eğitim ve sanatta öncü roller alan kadınlar var.

Türkiye’den bu yıl listeye Suriyeli mülteci Siba Alaradi girdi.
27 yaşında bir inşaat mühendisi olan Siba Alaradi, savaşla yaşamın iyice zorlaştığı Şam’dan ailesiyle birlikte İstanbul’a kaçmış.
BBC’nin 100 Kadın sezonu içinde hikayesini daha ayrıntılı olarak dinleyeceğimiz Siba Alaradi, şu anda İstanbul’daki bir mülteci merkezinde Suriyeli çocuklara öğretmenlik yapıyor.
‘Risk almaktan korkmayın’
Listedeki ilham verici 100 kadından biri de 84 yaşında Arjantinli bir aktivist, Estela de Carlotto.
Hindistan’da tecavüzle mücadelede de kadınlar öne çıkıyor
Estela hayatını, 1970’lerde hüküm süren askeri cunta döneminde ailelerinden zorla alınan çocukları, gerçek anne babalarıyla buluşturmaya adamış.
Bu bebeklerden biri olan kendi torunu Ignacio’yu ancak 2014’de bulabilmiş.
Listede ondan iki kuşak genç, 25 yaşındaki Alman girişimci Antonia Albert ise internette yaşlılara bakım konusunda ihtiyaç sahipleriyle bakıcıları buluşturan Careship adlı bir sanal pazar oluşturmuş.
Başarısının sırrı sorulduğunda kadınlara tavsiyesi “Kendinize çok daha fazla güvenin ve risk almaktan korkmayın.”
Çin’den eşcinsel hakları aktivisti Li Tingting, Malavi’den ebe Eveles Chimala, Lübnanlı romancı Jana el Hassan ve ABD’li komedyen Megan Grano listedeki ilham verici diğer isimlerden bazıları.
Cesaret öyküleri
BBC’nin 100 Kadın listesine seçilenlerin bazıları ise cesaretleriyle öne çıkıyor.
Çin’de eşcinsel hakları mücadelesini yürüten kadınlar
Venezuela’da aşırı kalabalık ve tehlikeli cezaevlerini ziyaret eden, tutuklu ve hükümlülerle ilgilenen rahibe Neyda Rojas bunlardan biri.
100 Kadın sezonunda anlaymaya çalışacağımız hikayeler arasında Hindistan’ın batısındaki Maharaştra eyaletinde doğan ve “nakuşa” ya da “istenmeyen” adı verilen kız çocuklarının öyküsü var.
Burkina Faso’da başka ülkelere göçen erkeklerin bazen aylarca bazen yıllarca geride bıraktıkları eşleriyle buluşacak, Lübnan’da kendi yaşındaki mülteci kız çocuklarını ders çalışmaya ve okula gitmeye teşvik etmeye çalışan 16 yaşındaki Suriyeli mülteci Maisun Almellehan’ı dinleyeceğiz. Sezon sonunda dünyanın 100 ayrı yerinde ve BBC’nin Londra’daki merkezinde, kadınların katılacağı büyük bir tartışma günü düzenlenecek ve imaj, liderlik, ilişkiler gibi konular ele alınacak.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Adana’da parkta kadının düğün takıları çalındı…

Olay, 25 Mart günü Sarıçam ilçesine bağlı Orhangazi Mahallesi’ndeki çocuk parkında meydana geldi. İddiaya göre, Nur …

Adana’da çikolata yağı yüklü tırda çıkan yangın söndürüldü

Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu Ceyhan batı gişelerinde, sürücüsünün kimliği öğrenilemeyen 33 ALS 668 plakalı tır seyir halindeyken alev aldı.İhbar …

“Çocuklarıma Da Bu İşi Yaptıracağım”

Adana’nın merkez ilçelerindeki neredeyse tüm trafik ışıklarında sürücülere zor anlar yaşatan gençler, otomobilin camını sildirmeyen …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir