16 Nisan 2024 , Salı
Ana Sayfa / Bölgesel / 17 Ağustos Depremi Unutulmadı…

17 Ağustos Depremi Unutulmadı…

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, depremlerin yıkıcı etkisini anlatmaya özen gösteriyor. 17. Yılında 17 Ağustos depremini unutmayan, unutturmayan İMO, bu kapsamda şube binasında deprem fotoğrafları sergisi düzenledi. İMO Adana Şube Başkanı H.Çağdaş Kaya, 17 Ağustos Depreminin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen kentlerimizin depreme hazır olmadığını vurguladı.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, depremlerin yıkıcı etkisini anlatmaya özen gösteriyor. 17. Yılında 17 Ağustos depremini unutmayan, unutturmayan İMO, bu kapsamda şube binasında deprem fotoğrafları sergisi düzenledi.

CHP Adana Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer ve Aydın Uslupehlivan, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, TMMOB Adana İKK Temsilcisi Ali Kuzu, Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Suphi Civelek, Zekeriya Turanbayburt ve A.Berdan Dinçyürek ve İMO üyelerinin katıldığı sergide açıklama yapan İMO Adana Şube Başkanı H.Çağdaş Kaya, 17 Ağustos 1999 tarihinde Doğu Marmara’da, büyüklüğü 7,4 olan ve yaklaşık olarak 45-50 saniye devam eden depremle son yüzyılın en büyük felaketlerinden birinin yaşandığını vurguladı.

Depremin, binlerce insanımızın ölümüne, sakat kalmasına, yaralanmasına, evsiz kalmasına neden olduğunu vurgulayan Kaya, yaklaşık 16 milyon insanın, depremden değişik düzeylerde etkilendiğini, 17 Ağustos depreminin gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu can ve mal kayıpları açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biri olduğunu söyledi.

1999 yılında, 17 Ağustos’ta Kocaeli ve 12 Kasım’da Düzce’de meydana gelen depremlerle, yapı üretim sürecindeki eksiklikler, mevcut yapıların durumu ve ülkemizin kentleşme ile ilgili politikaları, afete hazırlık konusu ve ilgili mevzuatlar olmak üzere geniş bir yelpazede ortaya çıkan yetersizlikler ve hataların açıkça gözler önüne serildiğini kaydeden Kaya, “Ama ne yazıktır ki, 1999 depremlerinin ortaya çıkardığı ağır bedellerden yeterli ölçüde ders çıkarılmadığı, 2011 Yılında yaşamış olduğumuz Van depreminin acı yüzüyle bir kez daha anlaşılmıştır. Türkiye çok sık deprem yaşayan ve bu depremlerde can ve mal kayıpları veren bir deprem ülkesidir. Ülke topraklarının yüzde 66’sı, 1. ve 2. derecede deprem bölgesinde yer almakta, ülke nüfusunun yüzde 70’i ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75’i deprem tehlikesi altında bulunmaktadır” dedi.

“Elbette, deprem bir doğa olayıdır. Ancak bir doğa olayı olan depremin afete dönüşmesi insan kaynaklı eksiklikler ve hatalar zincirinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır” diye konuşan Kaya, şunları söyledi:

“Gerekli önlemleri almamaktan ya da denetimsizlikten kaynaklanan olumsuzlukları “kader” olarak değerlendirmemek gerekir. Unutulmamalıdır ki, doğa olaylarının afete dönüşmesine neden olan ihmallerin ortadan kaldırılması, akla ve bilime dayalı bir yol izlenmesiyle mümkün olacaktır. Bilimi, planlamayı ve denetimi dışlayan, planlı bir üretim ekonomisi yerine ranta ve spekülasyona dayalı bir ekonomiyi egemen kılan bir anlayışın sonucu olarak kentlerimiz; sağlıksız, deprem güvenliği olmayan ve mühendislik hizmeti almayan bir yapı stoku ile karşı karşıya kalmıştır. Gerek 17 Ağustos Depreminin ortaya çıkardığı gerçekler gerekse diğer depremlerde karşılaştığımız durumlar yapı stokumuzun büyük ölçüde risk taşıdığını, yani deprem güvenliklerinin olmadığını açıklıkla ortaya koymuştur.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir