19 Nisan 2024 , Cuma
Ana Sayfa / Bölgesel / 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, düzenlenen etkinlikle kutlandı…

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, düzenlenen etkinlikle kutlandı…

Adana’da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törende, ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, İkinci Başkan Sait Güleç, Yönetim Kurulu Üyesi Aliye Gültekin ve İnci Çeliköz çelenk koydu. Saygı duruşunun ardından Basın Anıtı’nın bulunduğu Sanatçılar Parkı’na geçildi.

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, CHP Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile gazeteciler Funda Bozan ve Merve Sökmen ile Yönetim Kurulu üyeleri, yeniden düzenlemesi yapılan Basın Anıtı’nın açılışını yaptılar.

Esendemir, anıta çelenk konulmasının ardından yaptığı konuşmada, bugünün 1961 tarihinde gazetecilerin ekonomik ve sosyal haklarının 212 Sayılı yasa ile güvence altına alınmasının yıldönümü olduğunu ve gazetecilerin bu hakları giderek ellerinden alınması dolayısıyla Çalışan Gazeteciler Günü’ne dönüştüğünü belirtti.

Özelikle son yıllarda çıkartılan Basın kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele kanunu ve birçok yönetmeliklerle gazetecilerin çalışma alanları giderek daraltıldığını vurgulayan Esendemir, şöyle devam etti:

“Özellikle de son yıllarda ülkemizde basın özgürlüğü giderek azalmış, bugün birçok gazeteci yaptıkları habercilikten dolayı cezaevlerinde bulunmakta, yüzlercesi hakkında da açılan davalar bulunmaktadır. Basında sendikalaşma yok denecek kadar azalmıştır. Gazetecilerin kaderleri patronların iki dudağı arasına bırakılmıştır. Anadolu da yerel basın güçlükle ayakta durmakta, Basın İlan Kurumu’ndan sağlanan destek yerel gazetelerde çalışanların maaşına bile yetmemektedir. Anadolu da her kesimin sesi olan yerel medya, çeşitli kurumlardan beklediği desteği görememektedir. Yerel gazeteler çalışanlarına maaş vermekte zorlanmaktadır.

10 Ocaklar bayram havasından hüzünlü kutlama günlerine dönüşmüştür. Bugün gazetelerin ve gazetecilerin sorunlarının çözümlenmesi konusunda olumlu bir çalışma olmadığını üzüntü ile görmekteyiz. AB’ye girme hazırlıkları yapan hükümetimiz gazetecilerin sosyal hakları konusunda aynı duyarlılığı göstermemektedir. Günümüzde gazeteciler yazdıkları haberlerden sonra muhatapları tarafından adeta hedef haline getirilmekte, yıpratma hareketleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Bugün ülkemizde en kolay şey gazete yayınlamak. Savcılığa dilekçe yazan herkes gazete yayınlayabilmekte, buda korsan gazete ve gazetecilerin mantar gibi çoğalmalarına neden olmaktadır. ve bu gazeteler haksız rekabete de neden olmaktadır. Gazetecilerin özgürce habercilik yapacakları, ekonomik durumlarının iyileştirilecekleri günlerin özlemi ile çalışan gazeteciler gününü kutluyorum.”

Milletvekili Tümer de özgür basının demokrasinin en önemli unsuru olduğunu ve çalışan gazetecilerin haklarının toplumun tüm kesimleri tarafından savunulması gerektiği kaydetti. Tümer, basının demokrasinin dördüncü gücü olduğunu belirterek, “Özgür basınsız demokrasi düşünülemez” dedi.

Belediye Başkanı Karalar da parkta yaptıkları düzenlemeyle birlikte basın anıtını da gazetecilere yaraşır bir hale getirdiklerini bildirdi. Karalar, basını her zaman desteklediklerini vurgulayarak, “Demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan özgür basın, toplumu bilgilendirme görevini en iyi şekilde yerine getirmelidir” şeklinde konuştu.

ÇGC Başkanı Esendemir, daha sonra Gazeteciler Cemiyeti’nde ziyaretçileri kabul etti.

Adana Valisi Mustafa Büyük, CHP Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Aydın Uslupehlivan ve Elif Doğan Türkmen, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’daki Rotary Kulübü başkanları ziyaretlerde bulundular.

Basının, demokrasinin en önemli kurumlarından birisi olduğunu belirten Vali Büyük, toplumsal barış ve huzurun önemli gereksinimi olan doğru ve sağlıklı bilgi akışının sağlanmasına, demokrasimizin güçlendirilmesine önemli katkılar sağladığını kaydetti.

Basının toplumun haber alma hakkının sağlanmasının yanı sıra düşünce ve ifade özgürlüğünün yaygınlaştırılmasında da önemli bir görev üstlendiğini ifade eden Vali Büyük, şöyle konuştu:

“Günümüzde açık ve şeffaf toplum olma adına basının hür olması, serbest çalışma ortamlarının bulunması en önemli hususlardan birisidir. Basın camiasının içinde unutulan bir problem var ki o da çalışan gazetecilerin sorunları. Sizler, başka kesimlerin problemlerini haberleştirirsiniz ama kendi problemlerinizi sorgulayamıyorsunuz. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle basın çalışanlarının sorunlarının konuşulma fırsatı doğuyor. Biz de bugün vesilesiyle basın camiasının temsilcilerini ziyaret ederek tebriklerimizi ve iyi dileklerimizi sizlere iletiyoruz.”

Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de ziyarette yaptığı konuşmada, günümüzde basının sorunlarının son derece büyük olduğuna dikkati çekerek, “Ülkemizde gazeteciliğin özgürce yapıldığı, basın çalışanlarının kamu yararına, mesleklerinin bütün gereklerini yerine getirebildiği ve tüm bunları gerçekleştirdikleri için de baskı altına alınmadığı bir ortamı hep birlikte oluşturmalıyız. Aksi halde, gerçeklerin yazılamayıp, konuşulamadığı, toplumun doğru haber alma hakkının engellendiği bir ortamda, köklü demokrasiye ulaşılması, çağdaş bir ülke haline gelinmesi mümkün olmaz” dedi.

Cafer Esendemir de yaptığı konuşmalarda, özellikle yerel basının zor şartlar altında görevini sürdürmeye çalıştığını ifade ederek, devletin ve yerel yönetimlerin yerel basını rahatlatacak tedbirler alması gerektiğini kaydetti.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir