28 Mart 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Siyaset / Adana Macaristan İlişkileri Güçleniyor…

Adana Macaristan İlişkileri Güçleniyor…

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Adana-Macaristan ilişkilerini güçlendirmek adına Adana’da Macaristan Fahri Konsolosluğu açacaklarını belirterek, “Böylece Macaristan ile Adana arasındaki ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Birlikte yapabileceğimiz çok iş var” dedi.

Bir dizi ziyarette bulunmak üzere Adana’ya gelen Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Fahri Konsolos Demet Sabancı Çetindoğan ile birlikte Vali Mahmut Demirtaş’ı makamında ziyaret etti. Valilik Şeref Defterini imzalayan Büyükelçi Gabor Kiss, daha sonra Vali Demirtaş’ın makamına geçerek burada bir süre sohbet etti. Büyükelçi Gabor Kiss’in ziyareti Vali Demirtaş ile çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunmasıyla son buldu.

Büyükelçi Kiss, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü makamında ziyaret etti. Görüşmede karşılıklı ziyaretler düzenlenmesi, Adana ile Macaristan’dan bir şehrin kardeş ilan edilmesi ve özellikle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için çalışmalar gerçekleştirilmesi konularında görüş birliğine varıldı.

Başkan Hüseyin Sözlü ve Büyükelçi Gabor Kiss, Macaristan’daki Türk ve Osmanlı izleri ve eserleriyle ilgili görüş alışverişinde bulunarak başladıkları görüşmede, karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi, ekonomik işbirliğinin güçlenmesi konularında fikir alışverişinde bulundular.

Başkan Sözlü’den övgüyle bahseden ve kendisiyle uzun yıllardır tanışıyormuş gibi hissettiğini söyleyen Büyükelçi Kiss, “Bu duyguyu çok az insanda hissediyorum. Sempatik ve güler yüzlü olmanız, güven vermeniz hepimizi etkiliyor. Saygıyla beraber gerçek bir dostluk hissetiriyorsunuz. Yıllardır hiç değişmiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Ekonomik ilişkiler gelişmeli

Macaristan Büyükelçisi Gabor Kiss, Adana-Macaristan ilişkilerini güçlendirmek adına Adana’da Macaristan Fahri Konsolosluğu açacaklarını bildirerek, görevi Demet Sabancı Çetindoğan’ın üstleneceğini söyledi. Kiss, “Böylece Macaristan ile Adana arasındaki ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Birlikte yapabileceğimiz çok iş var. Karşılıklı ziyaretler çok önemli. Macaristan’dan bir şehirle Adana’yı kardeş ilan edebiliriz. Özellikle iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek istiyoruz” diye konuştu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de Büyükelçi Kiss ve heyetini misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirirken Macaristan ile Türkiye’nin, tarihe dayalı bir geçmişi bulunduğunu belirterek, “Özellikle biz Macar halkını kendimizden ayrı tutmuyoruz. Çünkü aynı kökten geliyoruz. Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilerin örnek bir düzeye gelmesi ve yatırıma dönüşmesi için de elimden geldiği kadar destek vereceğim. Osmanlı döneminden çok bağlarımız var ama onun ötesinde de kökenimiz itibariyle yakınlığımız var. Hepimiz Atilla’nın torunlarıyız. Macar Türkologlar bunu ilk kanıtlayanlardır. Türkler ve Macarların yakın ve kardeş olduğu böylece bilimsel açıdan da kanıtlandı. 2 bin yılda farklılaşmalar olmuştur ama yaradılıştan gelen bazı özellikler değişmez ve inkar edilemez. Demet Sabancı ismi de, Macaristan Adana Fahri Konsolosluğu için doğru isimdir. Demet Hanım sadece son yıllarda İstanbul’da yaşamıştır. Doğma büyüme Adanalıdır. Adana ile yakın bağları devam ediyor. Başarılı bir iş kadınıdır ve bu görevi ifa edecek olması bizi memnun ediyor. Eminim ki bu görevi layıkıyla yerine getirecektir” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Sözlü, Macaristan Büyükelçi Gabor Kiss’e el dokuması kilim ve bozkurt heykeli hediye ederken, Büyükelçi de, kendisine Macar armasının bulunduğu el yapımı çini vazo takdim etti.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Adana’da parkta kadının düğün takıları çalındı…

Olay, 25 Mart günü Sarıçam ilçesine bağlı Orhangazi Mahallesi’ndeki çocuk parkında meydana geldi. İddiaya göre, Nur …

Adana’da çikolata yağı yüklü tırda çıkan yangın söndürüldü

Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu Ceyhan batı gişelerinde, sürücüsünün kimliği öğrenilemeyen 33 ALS 668 plakalı tır seyir halindeyken alev aldı.İhbar …

“Çocuklarıma Da Bu İşi Yaptıracağım”

Adana’nın merkez ilçelerindeki neredeyse tüm trafik ışıklarında sürücülere zor anlar yaşatan gençler, otomobilin camını sildirmeyen …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir